Oorzaken

Wat zijn de oorzaken van een seksverslaving?

De oorzaken van een seksverslaving zijn voor elk individu verschillend. De meest voorkomende oorzaken zijn het gevoel van leegte, onzekerheid en minderwaardigheid. Met het opzoeken van seksuele spanningen wordt geprobeerd om deze gevoelens te verdringen of te verminderen zodat het gevoel een positievere draai krijgt bij het individu.

Personen die problemen hebben of moeilijkheden tegenkomen zouden deze snel willen vergeten. Ze proberen hun problemen dan te ontwijken en te vergeten door middel van seks. Als dit de eerste keren een succes is, dan is de kans groot dat bij elke tegenslag het seksgedrag wordt geprikkeld wat uiteindelijk zou kunnen leiden tot een seksuele stoornis. Meestal ontstaat dit gedrag in eenzaamheid.

Het is tegenwoordig makkelijk om in aanraking te komen met seks. Er is een groot aanbod beschikbaar waardoor het lastig is om niet aan seks te denken en je te concentreren op andere zaken. De hoge anonimiteit die meespeelt, speelt tevens een grote rol bij de aantrekkelijkheid om de seks niet te ontwijken. Het is tevens ook belangrijk om te kijken wat voor rol seks in de omgeving tijdens de jeugdige jaren had op een persoon. Indien er heel lichtzinnig werd gedaan over seks en het neergezet wordt als iets leuks of lekkers zal dit een andere invloed hebben dan wanneer er bijvoorbeeld seks voor het huwelijk wordt afgekeurd door de ouders.  

(www.coachpraktijk.be) (www.ggz.nl)